2026 FIFA Dünya Kupası’nda futbol tarihine geçecek bir lobi ve hakem skandalı yaşanıyor. ABD’li forvet Folarin Balogun’un Bosna Hersek maçında gördüğü kırmızı kart cezasının, FIFA Disiplin Kurulu’nun Dubaili Başkanı Mohammed Al Kamali tarafından jet hızıyla askıya alınması ortalığı yangın yerine çevirdi.
ABD’li golcü Balogun’un cezasının, FIFA Disiplin Kurulu’nun Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai) uyruklu Başkanı Mohammed Al Kamali tarafından turnuva esnasında aniden askıya alınması, turnuvanın güvenirliğine gölge düşürdü. Kararın arkasında Beyaz Saray’ın olduğu iddiaları üzerine köşeye sıkışan FIFA Başkanı Gianni Infantino, ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisini bizzat telefonla aradığını itiraf etti.
Futbol kamuoyunun sert tepki gösterdiği Infantino, siyasi müdahaleyi itiraf ettiği açıklamasında adeta tüm dünyayla alay etti. Infantino, skandal lobi faaliyetini şu sözlerle savundu:
- Evet, Balogun’un cezasıyla ilgili Başkan Donald Trump’tan bir telefon aldım. Bu doğru. Görüşmemiz sırasında kendisine, FIFA’nın bağımsız yargı organlarını ilgilendiren bir hukuki sürecin olduğunu ve zamanı geldiğinde yetkili kurullar tarafından karara bağlanacağını açıkladım. FIFA’nın sistemi bu şekilde işler ve bu, benim her zaman savunacağım bir ilkedir.
Karardan kendisinin sorumlu olmadığını iddia eden ve adeta sorumluluktan kaçan FIFA Başkanı, açıklamasının devamında ise şu ifadeleri kullandı:
- FIFA Disiplin Kurulu’nun kararlarını açıklandıklarında ben de okuyorum. Bazen bu kararlar beni şaşırtıyor. Bazen aynı fikirde oluyorum, bazen olmuyorum. Ancak her zaman yaptığım şey, bu kararlara ve kararları alan kurulların özerkliğine saygı duymaktır.
Trump’ın telefonuyla harekete geçen sistem, Dubaili başkanın imzası ve Infantino’nun “saygı duyuyorum” kılıfıyla tescillenmiş oldu. ABD’nin rakibi Belçika başta olmak üzere tüm dünya basını, Dünya Kupası’na kara bir leke olarak geçen bu “sipariş üstü adalet” sistemine ve Infantino’nun pişkin tavrına karşı ayağa kalktı.
Kaynak: Fotospor