Microsoft’un yeni NVMe sürücüsü sayesinde rastgele okuma ve yazma performansı önemli ölçüde artıyor, ancak performans iyileştirmeleri kullanılabilirliğe bağlı olarak değişiklik gösteriyor.
Bulanık bir Windows 11 arka planı önünde, yanlardan dışarı doğru uzanan emoji kaslı kollarıyla dik duran bir Crucial T705 SSD görülüyor.
Windows 11, NVMe SSD’leri desteklese de, işletim sistemi bu tür depolama birimlerini tam potansiyeliyle kullanabilmeye ancak şimdi başladı. Bu performans artışı, kayıt defteri düzenlemeleri yoluyla gerçekleşiyor ve bir tür sürücü enjeksiyonuna neden olarak bazı durumlarda rastgele yazma performansını neredeyse iki katına çıkarıyor.
Bu gelişmeye daha derinlemesine dalmadan önce, NVMe SSD’lerin Windows 11′de şu anda nasıl çalıştığını anlamak önemlidir. Microsoft’un işletim sistemi, yerel komutlar yerine SCSI çeviri katmanı aracılığıyla NVMe depolama birimleriyle iletişim kurar. Bu, işletim sistemi ve donanımın birlikte çalışabilmesi için atması gereken ekstra adım nedeniyle bazı durumlarda performansı olumsuz etkileyebilir.
Ancak Microsoft, Windows Server 2025′e yaptığı son güncellemede uzun zamandır beklenen yerel bir NVMe sürücüsünü tanıttı. Bu sürücü, Windows 11′in tüketici sürümlerinde varsayılan olarak etkin değil, ancak kullanıcılar kayıt defteri düzenlemeleri yoluyla sürücünün etkin hale gelmesini sağlayabilirler.
Windows 11 25H2 yüklü bir SK Hynix Platinum P41 2TB sürücü kullanan X kullanıcısı PurePlayerPC, yeni sürücüyü test etti. AS SSD Benchmark sonuçlarını karşılaştırdığımızda, NVMe sürücüsünün SSD’nin rastgele okuma ve yazma performansını önemli ölçüde iyileştirdiği, özellikle yazma performansının bu değişiklikten büyük ölçüde fayda sağladığı görüldü.

Başka bir yerde, Reddit kullanıcısı Cheetah2kkk, aynı değişiklikleri bir MSI Claw 8 AI+ içindeki Crucial T705 4TB’ye uyguladı ve rastgele yazma hızlarında %85′e varan bir iyileşme gördü. Kısacası, bu NVMe sürücüsünün sağlayabileceği iyileştirme derecesi, kullanılan sürücüye ve çevredeki donanıma bağlı olarak değişecektir.
Windows 11'de NVME yerel sürücülerini etkinleştirme (25H2'de denendi)
Oldukça iyi çalışıyor.
Sadece regedit'i açın.
Şuraya gidin: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Policies\Microsoft\FeatureManagement\Overrides
Aşağıdaki 32 bitlik DWORD değerlerini ekleyin:
“735209102”=dword:00000001
“1853569164”=dword:00000001
“156965516”=dword:00000001
Yukarıda yer alan X gönderisinden de görebileceğiniz gibi, PurePlayerPC, onların izinden nasıl gidebileceğinize dair talimatlar sağlamıştır. Ancak, kayıt defteri düzenlemelerinin doğasında riskler olduğunu unutmayın. Örneğin, bazı kullanıcılar, düzenlemeler aktifken bir sürücüdeki dosya sistemlerine erişimlerini kaybettiklerini, ancak değişiklikleri geri aldıktan sonra erişimlerini geri kazandıklarını bildirmişlerdir. Kendi sorumluluğunuzda devam edin.
Microsoft’un bu yerel NVMe sürücüsünü Windows 11′e ne zaman, hatta hiç sunup sunmayacağına dair bir bilgi yok. Ancak, yazılım devinin bunu yapmaması için bir neden göremiyorum, çünkü yaratacağı gerçek dünya farklılıkları işletim sisteminin kullanıcı tabanının yalnızca küçük bir bölümüne fayda sağlayacak olsa bile.
PCIe 6.0 SSD’lerin tüketici pazarına girmesi, özellikle devam eden DRAM ve NAND flash kıtlığı göz önüne alındığında, hala biraz zaman alacak . Yine de, umarız bekleme süresi çok uzun olmaz, böylece hepimiz, bilerek veya bilmeyerek, RegEdit’e dalmak zorunda kalmadan faydalarından yararlanabiliriz.
Depolama çözümleri hakkında daha fazla düşünce için, Kioxia Exceria Plus G4 hakkındaki son incelememe göz atabilirsiniz . Bunun dışında, SSD’lerle ilgili hiçbir gelişmeyi kaçırmamak için Club386 Google Haberler akışını takip ettiğinizden emin olun .